Цікаві факти про каву

Цікаві факти про каву

Багато хто любить каву і готовий пити її навіть на ходу. Тому нікого сьогодні не дивує велика кількість перехожих з паперовими стаканами для кави в руці. За свою багатовікову історію цей напій овіяний безліччю легенд, а суперечки про його користь чи шкоду не припиняються досі. Давайте спробуємо розібратися, яка інформація є міфом, а яка відповідає дійсності.

1. Кава допомагає при похміллі. Фахівці вважають цю думку помилковою. Дійсно, при незначному похміллі кава може дещо поліпшити стан завдяки тому, що на короткий час стимулює мозок і нервову систему. При сильній алкогольної інтоксикації кава жодним чином не допоможе якісно і надовго поліпшити ваше самопочуття. А змішувати її з алкоголем медики взагалі не рекомендують.

2. У більш гіркій каві міститься більше кофеїну. Вміст кофеїну в зерні не впливає на смакові якості. Гіркота може бути присутня в напої з кількох причин: якщо зерно було сильно пересмажене або допущені помилки при приготуванні. Перш за все смак залежить від сорту зерна. Так, арабіка додає в напій кислих ноток, а робуста - гірчинку.

3. Паперові стаканчики для кави промокають і течуть від солодкого напою - міф! Якісний стакан виключає протікання гарячого, холодного, солодкого (і навіть алкогольного) напою. Якщо ваш стакан паперовий для кави тече - шукайте іншого виробника.

4. Кофеїн прискорює серцебиття. Це правда. Кофеїн сприяє більш активному виробленню організмом адреналіну, внаслідок чого серцебиття стає частіше. Саме тому подібні напої не рекомендуються людям, що страждають порушеннями серцевого ритму.

5. Кава покращує настрій. Це дійсно так. Кофеїн сприяє не тільки виробленню адреналіну, а й так званого «гормону щастя» - серотоніну. Тому після випитого стаканчика улюбленого напою настрій підвищується. Однак це не означає, що постійне вживання кави може вилікувати депресію, хоча такий міф існує. Якщо людина тривалий час перебуває в пригніченому настрої, прийняття стимулюючих напоїв не може якісно поліпшити її стан. Тому якщо ви підозрюєте у себе депресію, радимо звернутися за консультацією до лікаря, а не шукати розраду в паперовому стакані з кавою.