Лате або латте - як правильно говорити на Україні

Лате або латте - як правильно говорити на Україні

З питанням правильної назви напою пов’язана цікава історія. Двоє знайомих, подорожувавши по Італії, замовили еспрессо и каву лате, сказавши: Espresso and Latte. І як було дивно для одного з них, коли бариста приніс йому стакан молока. І це не дивно, тому що лате на італійському означає молоко. А ось кавовий напій з молоком італійці називають сaffè latte. Але ми не в Італії, тому італійська кава лате у нас називається просто лате.

Багатьох також цікавить питання, на який склад роботи наголос в слові. В італійській мові наголос робиться на перший склад - лАте. А за межами Італії розповсюджується і англо-американський варіант з наголосом на другий склад - латтЕ. Саме друга версія вимови більше звична у нас.

Є ще одна версія назви цього напою. В російському словнику слово «латте» пишеться двома буквами «н», що передбачає його довгу вимову та наголос на другий склад. На українській лате пишеться з однієї "н" і акцент змішується на перший склад. Якщо ви будете замовляти лате в нашій країні, кожен бармен зрозуміє ваше замовлення, незалежно від того, як ви поставите наголос.

Стандартно кава лате подається в айриш-бокалі об'ємом 240-360 мл. Але, враховуючи популярність у нашій країні цього напою і звичку пити каву на ходу, кофейні готують його на винос у паперовому стакані для лате. Для подачі лате з собою рекомендуємо купити двошарові стакани об'ємом не менше 250 мл. Якщо ви бажаєте купити паперові стакани в Україні, ознайомтесь с нашим каталогом, в якому представлені різні модифікації продукції.