Робот – бариста

Робот – бариста

Будучи вихідцем з арабського світу, кава довго добиралася до розвинених країн. Перші кав’ярні відкрилися в Османській імперії в 1554 році. А до Італії, для якої кава на сьогоднішній день стала національною культурою, доїхала лише до 1647 року. Америка відкрила першу кав’ярню в 1670 році. І через 347 років у Сан-Франциско з'явився перший заклад, де відвідувачів обслуговує робот - бариста.

Кав’ярня X - це футуристичний мінімалізм: на головних стінах зображено логотип, а з меблів присутній тільки довгий столик зі стільцями. Робот - бариста, названий Гордоном, представляє собою поліровану білу руку в скляній кабіні. «Рука» управляє кількома стандартними професійними машинами для приготування кави. Швидкими і точними рухами робот-маніпулятор за кілька секунд наповнює паперові стаканчики з логотипами закладу. Еспрессо, що готується Гордоном, коштує 2,25 $, а любителі латте заплатять за напій 2,95 $.

На створення Гордона автора-стартапеера Генрі Ху наштовхнула поїздка в 2014 році на завод Volkswagen у Вольфсбурзі, де сотні роботи збирають автомобілі. Не люблячи довго стояти в черзі за кавою, Генрі вирішив, що було б непогано створити робот - баристу. Перший робот був перевірений в одному з офісів Гонконгу.

Головною перевагою роботизованої кофейні Генрі вважає швидкість приготування, адже за годину Гордон готує 100-120 порцій. Замовити каву можна безпосередньо в кав’ярні або зробити замовлення заздалегідь за допомогою спеціального додатка для смартфона. Гордон має шість станцій доставки. І якщо клієнт зробив попереднє замовлення через додаток, по прибутті в кафе він набирає замовлений код, а паперовий стаканчик з гарячим напоєм за декілька хвилин з'явиться в модерністській стальній жердині.

Замовлення кави через додаток  - не нова технологія. Вона використовується багатьма відомими кофейнями зі змінним успіхом. Наприклад, запустив таку службу, кофейний гігант Starbucks, коли  стикнувся з тим, що при одночасному одержанні замовлень від великої кількості людей, баристам було важко з ними справитися у встановлений час. Кафе X стверджує, що в разі виникнення подібної ситуації вони просто додадуть в кав’ярню ще кілька роботів. Гордон дійсно знає, як швидко приготувати ваш улюблений напій. Декілька влучних рухів і паперовий стаканчик з запашною кавою у руках.

Для більшості людей, кофейні не просто місце, де можна пити кофе - це заклад для спілкування, наповнений своєю неповторною атмосферою. Наскільки сподобається споживачам новий формат кав’ярні - покаже час. Якщо нова технологія буде користуватись увагою, найближчим часом можна очікувати цілу хвилю Гордонів.