Як зварити смачну каву – різні способи

Як зварити смачну каву – різні способи

Існує багато способів приготування улюбленого напою дома: в турці, у френч-пресі і за допомогою інших пристосувань. Але що робити, якщо жодного з них немає під рукою? Ми розповімо вам про декілька способів заварювання. Для цього вам знадобиться тільки мелена кава, вода і чашка (якщо ви знаходитесь вдома або в офісі), а на природі підійде навіть звичайний паперовий стаканчик для кави.

Бразильський метод

Так само називається відкритим методом. Такий спосіб заварювання вважається професійним, так як саме його використовують дегустатори на каппінгах (слово походить від англійського "to cup" і означає професійну дегустацію кави).

Для бразильського методу буде потрібно 9 г кави крупного помелу на 100-150 мл води. Температура води для заварювання складає 92 градуса С. Наливати воду потрібно рівномірним струменем, щоб в чашці не залишилося сухих частинок. Залиште настоюватися протягом чотирьох хвилин, після чого зніміть верхню плівку ложкою і насолоджуйтеся улюбленим напоєм.

Кава по-варшавськи

Цей метод давно відомий під назвою «кава по-польськи». Для приготування знадобиться 6г кави самого дрібного помелу і 100 мл води (температура води аналогічна попередньому рецепту). Після того, як ви залили воду, накрийте одноразовий стаканчик для кави кришкою і дайте настоятися 2-3 хвилини. Професіонали радять випити приготований напій за 1-2 хвилини прямо з гущею - так напій виходить більш міцним і бадьорить. Оскільки кава по-варшавськи п'ється разом з гущею, самі поляки називають його plujka (Плюйко).

Кава по-кубинськи

Для цього способу знадобитися: 20 г тростинного цукру, 13 г кави середнього помелу. Перемішайте каву з цукром, залийте 200 мл води температурою 92 градуса С і дайте настоятися 4-5 хвилин. Кава, заварена таким способом, виходить дуже солодка і дуже міцна, як хороша кубинська сигара. Щоб напій вийшов по-справжньому кубинським, перед вживанням в нього можна додати 25 мл рому.

Ще декілька дрібничок:

Для заварювання в чашці або паперовому стаканчику для кави найкраще використовувати свіжообсмажені зерна - такий спосіб заварювання допоможе розкрити всю повноту смаку вибраного сорту. Бариста, що спеціалізуються на альтернативні способи заварювання, рекомендують брати для цього моносорти високогірній арабіки середньо-світлого обжарювання.

Молоти зерна потрібно перед самим заварюванням. Не слід їх молоти наперед у великій кількості - так швидше випаровується аромат. Не варто також купувати дешеву мелену каву - задоволення від такого напою ви навряд чи отримаєте.

Придбати і правильно змолоти зерна можна в закладі, що спеціалізується на свіжообсмаженій каві. До слова сказати, таких закладів зараз досить багато, враховуючи той факт, що рівень кавової культури значно зріс, і більшість людей вже можуть відрізнити хорошу каву від поганої.  В такому закладі ви можете спробувати різні сорти і вибрати найбільш підходящий, його вам запропонують в красивому і якісному стаканчику для кави. Перед тим як замовити помел, повідомте бариста, який спосіб заварювання ви будете використовувати. Хороший спеціаліст порадить відповідний рівень помелу.