Історія виникнення паперового стаканчика

Історія виникнення паперового стаканчика

Одноразові стакани вже давно визнані світовою спільнотою, як найбільш гігієнічні. Їх придумав Вільям Дарт після того, як в студентському кафе розбив посуд і став учасником скандалу. Дешеві стаканчики, які не розбиваються, пізніше озолотили його, а створена в США корпорація Dart Container приносить мільярдні прибутки і утримує третю частину ринку одноразового посуду Америки. З англійської мови одноразовий стакан disposable cup перекладається, як чашка що викидається - «випив і викинув».

Спочатку під поняттям одноразового розуміли пластиковий посуд, його стали масово використовувати, відмовляючись від багаторазових громадських склянок, металевих кухлів з яких люди пили воду біля вуличних кранів. Все частіше з'являлися статті про не гігієнічність загального посуду, яка може стати причиною епідемій. Але поряд з пластмасою розглядався картон - як екологічний, безпечний в харчовому плані матеріал, який добре утилізується.

Починаючи з 1900-х років люди стали шукати одноразові варіанти посуду. І в 1908р. Елвін Девідсон розробив перший безпечний стакан - кульок з картону, який став прообразом сучасного паперового стаканчика. Підприємець з Чикаго - Лоуренс Луеллен допрацював винахід, створивши його з дном. А в 1909р. отримав патент на виробництво одноразових виробів. Також деякі джерела віддають ідею про виникнення стаканчика партнеру Луелла - американцеві Х'ю Муру.

Паперовий автоматУ будь-якому випадку створення одноразового стакана вберегло США від поширення інфекційних захворювань. У той час держава вела активні заходи щодо відмови населення від громадської посуду. Масова кампанія «Боротьба з мікробами» проводилася в школах і на підприємствах із закликом відмови від безкоштовної загальної посуду, і в першу чергу використання для пиття одноразових стаканів.

Далі були придумані автомати з продажу стаканів, а також дозуючі газовані напої і каву в стаканчики. Звичайний торговий автомат для напоїв став відомий світові ще в 1851 р, на промисловій виставці в Лондоні. Але пройшло ще майже 100 років, поки напій і стакан об'єдналися в одному автоматі. Таким чином, справжній прорив у вендингу трапився в середині 1950-х років, ставши початком масового споживання кави в громадських місцях з використанням одноразового посуду.

Паперовий стакан - газетна статьяМур не зупинився на досягнутому, і отримавши величезний кредит, значно збільшив виробництво. Особливістю його виробів був проклеєний папір, міцніший і практичний. Через деякий час населення повністю перейшло на одноразовий посуд і стаканчики були всюди - в школах, на фабриках і навіть в кафе. Назву бізнесу Х'ю запозичив у сусідньої фабрики іграшок. Легка і приємна назва Діксі капс припала до смаку аудиторії і до нашого часу залишається лідируючим брендом на американському ринку.

У нашій країні паперові одноразові стакани з'явилися спочатку, як посуд для морозива, а вже потім стали застосовуватися для розливу газованих напоїв і кави. Вони були створені з тонкого паперу, швидко промокали, підтікали по швах. На бічних сторонах цих старичків не було барвистих малюнків або об'ємної гофри, як сьогодні, а самі вони були непривабливого біло-жовтуватого кольору.