Одноразовий посуд, як частина сучасності

Одноразовий посуд, як частина сучасності

Всі ми давно звикли до використання одноразових тарілок, стаканів, вилок. І хоча паперовий стакан тільки недавно відсвяткував перший столітній ювілей, ми не уявляємо, як люди могли раніше обходитися без цього зручного вироби.

До пострадянських країн одноразові стаканчики йшли довго, витискаючи гранованих скляних побратимів. Але ринкова економіка поставила все на місце - зробила пріоритет в закладах громадського харчування на одноразовий посуд з пластику й паперу.

Паперовий стаканВ Україні першими дізналися про паперові стакани покупці морозива, ці вироби не відрізнялися особливою міцністю і могли протікати не гірше вафельних стаканчиків. Але з приходом професійних виробників стаканів в бізнес, паперовий посуд, створений на сучасному обладнанні, став відповідати досить суворим критеріям якості. Розширився асортимент, з'явилися нові розміри і діаметри, Стакани почали застосовувати для кави і чаю, холодних газований напоїв, квасу і пива, гарячої кукурудзи, а також для коктейлів та попкорну. Так що гріха таїти - навряд чи знайдеться доросла людина, яка не пила з одноразового стаканчика алкогольний напій на пікніку або літньому корпоративі.

Одноразові пластикові та паперові стаканчики стали на рівень вище решти громадського посуду в плані гігієни, отримали активне застосування в фастфудах і кафе, торговельних точках з вуличною їжею і напоями, стали обов'язковим атрибутом поїздок на природу, і звичні в домашньому побуті. З огляду на доступність і величезний асортимент одноразового посуду, виникає питання вибору матеріалу виготовлення - пластика або паперу.

Чому варто віддати першість паперу

Завдяки вигідній ціні пластик отримав лідуючі позиції на українському ринку. Але безпечний для здоров'я і екології папір поступово витісняє хімічний пластик на другий план. І справа не тільки в рекомендаціях лікарів вибирати корисні для здоров'я предмети побуту. Плюси паперу перед пластиком знають навіть діти. Паперові стаканчики не тільки більш безпечні, але навіть просто зручні у використанні.

Паперовий стакан

Головні плюси посуду з паперу:

  • Сумісність з гарячими і холодним напоями, відсутність взаємодії матеріалу і потрапляння шкідливих речовин при сильному нагріванні в їжу;
  • Папір стійкий до розбивання, а легкі стаканчики займають мало місця, зручні в логістиці та зберіганні;
  • При контакті з гарячими напоями стакани не так легко передають тепло і не обпалюють руки;
  • На відміну від пластикового паперовий стакан не можна помити, тобто використовувати повторно, що гарантує гігієнічність.
  • Екологічне питання стоїть все гостріше, для утилізації пластику потрібні спеціальні заводи, а в природних умовах він не розкладається довгі роки. Паперові стаканчики можна просто спалити, вирішивши проблему відходів безкомпромісно.

Розвинені країни і найбільші корпорації світової харчової індустрії вже відмовилися від пластику, вибравши паперові стакани. Це також важливий показник рівня економічного і культурного розвитку.